Batı Trakyada Bir İlk: ÇOMÜ TÖMERden Öğrencilere ve Velilere Rehberlik Eğitimi

Batı Trakya’da Bir İlk: ÇOMÜ TÖMER’den Öğrencilere ve Velilere Rehberlik Eğitimi

 

Batı Trakya’da, ÇOMÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Abdullah Şahin’in koordinatörlüğünde yürütülen “Batı Trakya Bölgesinde Yaşayan Türk Öğrencilere Yönelik Uzaktan Öğretim Ders Destek Sistemi” projesi kapsamında uzaktan öğretim yoluyla yapılan ortalama 1400 saatlik farklı derslerin eğitiminin ardından yüz yüze Rehberlik eğitimi yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; Batı Trakya’da bulunan dernekler ve bölgedeki müftülüklerin desteğiyle, ilkokul ve  ortaokul öğrencilerine yönelik; “çalışkanlık ve başarı, lise öğrencilerine ise; “meslek seçimi ve kariyer planlama konulu bilgilendirme etkinliği yapıldı. Projede görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışman Numan Yıldırım tarafından verilen rehberlik eğitimlerinde çeşitli eğitim sorunlarına çözümler üretildi. Batı Trakya’daki bu etkinliğin tarihte bir ilk olduğunu ifade eden dernek ve birlik yetkilileri; çalışmanın çok önemli olduğunu ifade ettiler.. Öğrenciler ve veliler ile yapılan birebir görüşmelerde, meslek seçimi ve başarı konularında yaşanan sorunlara yönelik rehberlik eğitmeni Numan YILDIRIM tarafından çeşitli çözümler üretildi.

Lise grubu öğrencilerine yönelik; “meslek seçimi” ve ilkokullara yönelik yapılan “çalışkanlık ve başarı” konularındaki sunumlar etkileşim içinde yapıldı.

Ayrıca, lise grubu öğrencilerine, meslek seçiminin en önemli basamaklarından biri olan “bireyin ilgi ve yeteneklerinin farkında olması” konusu üzerinde önemle duruldu. Bunun için, Gümülcine ve İskeçe’deki öğrencilere “Kendini Değerlendirme Envanteri” uygulandı. Envanterin sonuçları öğrencilerle paylaşılarak öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun seçebileceği meslekler tespit edildi.

Gümülcine’deki sabah oturumunda 50 aile, akşam oturumunda ise 70 aile katılımı sağlandı. İskeçe Türk Birliğinde yapılan etkinliğe ise; sabah ilkokullar için 30 aile, akşam oturumunda ise 50 aile katıldı. Ayrıca ÇOMÜ’nün tanıtımının yapıldığı etkinliğe ÇOMÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Muhammet Erat, Yrd. Doç. Dr. Yakup Kurtve Okt. Cumali Yaşar da katıldı.