ÇOMÜ'ye Ayrıcalıklı Bir Statü: YÖK'ten Balkan Ülkelerine Özel Kontenjan İzni

ÇOMÜ’ye Ayrıcalıklı Bir Statü: YÖK’ten Balkan Ülkelerine Özel Kontenjan İzni

Çanakkale Balkan coğrafyasına hem fiziksel hem de kültürel yakınlığı bulunan bir şehir olmanın yanında Çanakkale Savaşlarında Osmanlı Coğrafyasındaki tüm unsurların bir arada anavatanı savunmak için verdiği mücadeleye ev sahipliği yaptı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale’nin sahip olduğu bu tarihsel değerleri yaşatmayı hedef edinmiş bir üniversite olarak 2015 yılından itibaren Balkan Coğrafyası ile ilişkilerini geliştirmek ve Çanakkale ve ÇOMÜ’yü Balkanlardaki öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite haline getirmeyi görev edindi. Bu amaçla hem mevzuatında hem de uygulamalarında önemli değişiklikler yapıldı. Bu bağlamda, Uluslararası Öğrenci Ofisi açıldı, Uluslararası öğrenci kabul şartlarının Balkan ülkelerinden gelecek öğrencilere uygunluğunu sağlandı. Diğer taraftan Balkan ülkelerine özel kontenjan ayrılması için düzenlemeler yapıldı.  Ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metehan Uzun, Nisan ayında Makedonya, Kosova ve Yunanistan’a bizzat giderek resmi kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yaptı. Okullarda uygulanacak yeni sistemi ve ÇOMÜ’nün imkânlarını anlatarak, Çanakkale’nin tanıtımını gerçekleştirdi.

Mayıs ayında Rektör Prof. Dr. Yücel Acer Makedonya’yı ziyaret ederek üst düzey temaslarda bulundu. Öğrencileri,  akademisyenleri Çanakkale’ye davet ederek, Çanakkale ile Balkan coğrafyası arasında kültür köprüsü kurmak istediğini vurguladı. ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci İşlemlerinden sorumlu Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Sani Demiri ile Doç. Dr. Muhammet Erat ve Yrd. Do. Dr. Yakup Kurt, İskeçe, Gümülcine ve Selanik’te temaslarda bulunarak, sivil toplum temsilcilerini ÇOMÜ’nün Balkanlara yönelik yeni bakış açısı konusunda bilgilendirdi.

Tüm bu faaliyetler, YÖK’ün ÇOMÜ’ye Balkan Ülkelerinden öğrenci kabulü konusunda ayrıcalıklı bir Üniversite olma yetkisini vermesi ile sonuçlandı. YÖK Başkanlığı’ndan gelen 10 Haziran 2016 tarihli yazı ile; ÇOMÜ’nün coğrafi konumu, Balkan ülkeleri ile çeşitli düzeyde yapılan ikili anlaşmalar, üniversite birimlerinin bölge ile ilgili yaptığı araştırmalar ve bölge adaylarından alınan yoğun talep çerçevesinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ÇOMÜ bünyesindeki programlar için belirlenen yurtdışından öğrenci kabul kontenjanlarında üniversite tarafından belirlenen miktarının Balkan ülkeleri için ayrılması uygun görüldü.  

 

Haberin fotoğraf galerisi için tıklayınız.

Kaynak: comu.edu.tr