10. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi ÇOMÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından 2-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında düzenlenen 10. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi, önceki yıllara kıyasla en yüksek katılımla gerçekleşerek alanında önemli bir başarıya imza attı. Bu yılki kongrenin teması, "TÖMER'lerin Akreditasyonu ve Standartlaşması" olarak belirlendi. Alanın önde gelen uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen kongrede iki gün boyunca toplam 112 bildiri sunuldu.
Kongre, Prof. Dr. Feyza Sönmezöz’ün sunduğu etkileyici piyano dinletisiyle başladı. Ardından ÇOMÜ TÖMER öğrencilerinden Diana Aleksandrova (Yakutistan) ve Stephanie Tatiana Hanitrinaina’nın (Madagaskar), gerçekleştirdikleri kültürel performanslarla izleyicilerden büyük alkış aldı.
Açılış konuşmalarını, ÇOMÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek Kalin Sali, Doç. Dr. Sevim İnal, Prof. Dr. Alparslan Okur, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptı. Konuşmacılar, Türkçenin uluslararası düzeyde öğretimi konusunda akademik iş birliğinin ve bilimsel standartların artırılmasının önemini vurguladılar.
Kongrenin davetli konuşmacısı, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak oldu. Kocabıçak, “Yükseköğretim Kurumu Olarak Türkçe Hazırlık Merkezlerinde Standartlaşma, Akreditasyon ve Kalite” başlıklı konuşmasında, kalite güvence sistemleri bağlamında Türkçe öğretim merkezlerinin rolü ve geleceğine dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Kongrenin Tematik Konuşmacılarının yer aldığı oturumda ise yönlendiriciliğini Prof. Dr. Alparslan Okur’un yaptığı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Prof. Dr. Nezir Temur (Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürü, DÖDAK Başkanı), Prof. Dr. Mustafa Durmuş (Hacettepe Üniversitesi TÖMER Müdürü, TÖDAK Başkan Vekili) ve Doç. Dr. Emrah Boylu (Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Dairesi Başkanı) “Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretiminde Standartlaşma ve Akreditasyon” başlıklı tematik sunumlarını gerçekleştirdiler.
Kongrenin gerçekleştirilmesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından sağlanan sponsorluk ve maddi destekler önemli bir rol oynadı. Bu kurumların katkıları sayesinde hem akademik içeriğin zenginleşmesine hem de farklı coğrafyalardan gelen katılımcıların kongreye aktif biçimde katılım sağlamalarına olanak tanındı. Türkçenin uluslararası düzeyde öğretiminin desteklenmesine yönelik bu tür iş birliklerinin, alanın gelişimine olan katkısı vurgulandı.
Kongre kapsamında, 2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen bildirili oturumlarda, katılımcılar Türkçenin yabancı dil olarak öğretimine ilişkin güncel araştırmalarını ve uygulama örneklerini paylaşarak bilimsel bilgi alışverişinde bulundu.
Kongrede, yalnızca akademik katkılar değil, aynı zamanda kültürel paylaşım ve ev sahipliği de ön plandaydı. Özellikle uluslararası öğrenciler, başta kongre sunuculuğu olmak üzere çeşitli görevlerde aktif rol alarak kongrenin düzenlenmesine destek verdi.
Bilimsel paylaşımların ve akademik tartışmaların ön planda olduğu kongrenin, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kalite, akreditasyon ve standartlaşma çalışmalarına akademik düzeyde önemli katkılar sunması bekleniyor.