“2023 Aşık Veysel Yılı” Anısına Toprağın Dili Ebru Sergisi ve Seramik Pano Açılışı Gerçekleştirildi
Aşık Veysel 2022 yılında "Vefa" kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat büyük ödülüne layık görülmüştür. Bununla birlikte Aşık Veysel'i yurt genelinde ve yurt dışında anmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının "Aşık Veysel Yılı " olmasına karar verilmiştir.Aşık Veysel'i Anma Yılı etkinlikleri kapsamında "Topragin Dili" Seramik ve Ebru Çalıştayı Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencilerinin katılımıyla birlikte 26 Aralık 2023 tarihinde saat 13.00 ile 17.00 arasında ÇASEM Seramik Atölyesinde gerçekleştirildi.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencileri tarafından çalıştay sürecinde Aşık Veysel’i konu alan bir seramik pano yapımı gerçekleştirildi.Tömer olarak Aşık Veysel'i anlamak, Türk kültürünü yaygınlaştırmak ve Türkçe'yi pekiştirmek amacıyla Aşık Veysel'in şiirleri seramiklere yazdırıldı. Çalıştay kapsamında Ebru sanatı Aşık Veysel'in türküleri eşliğinde TÖMER öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.
Aşık Veysel anma yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Toprağın Dili” Seramik ve Ebru sergisinin açılışı Rektörümüz Prof.Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU’ nun katılımlarıyla 21.03.2024 tarihinde gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Senato salonunda yapılan program Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek KALIN SALI'nın açılış konuşması ile başladı. KALIN SALI konuşmasında Aşık Veysel'in Türkçe'yi en yalın ve en güçlü şekilde kullanan isimlerden biri olduğunu ifade etti. Aynı zamanda; farklı kültür ve milletlerden gelen, farklı dilleri konuşan sevgili öğrencilerimize hem güzel Türkçemizi anlatmak hem de kültürümüzün önemli değerlerinden olan ebru ve seramik sanatımızı tanıtmak için Veysel’in Türkçesiyle toprağın çiçekleri ve suyun sihriyle buluştuk, ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. R.Cüneyt ERENOĞLU açılışta; Aşık Veysel'in dünyanın farklı kültürlerinden gelen uluslararası öğrenciler tarafından tanınması, öğretilmesi ve bir etkinlik içerisinde ele alınmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Ardından Rektör ERENOĞLU çalıştaya katılan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencileri ile emeği geçen akademik ve idari personele teşekkür belgelerini takdim etti.
Konuşmaların ardından TÖMER öğrencilerinden Kuralay Primkulova, Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü seslendirdi.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencilerinin yaptığı seramik pano sergisinin açılışı ve TÖMER öğrencilerinin yaptığı ebru sergisinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.