Türkçe ile Engelleri Aşmak Konulu Çevrimiçi Konferans

Türkçe ile Engelleri Aşmak Konulu Çevrimiçi Konferans

Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Trabzon Üniversitesi akademik personelinin, işitme engellilerin yaşadığı iletişim problemini azaltmak amacıyla hazırladığı Üç Boyutlu Türk İşaret Dili Avatarı (TİD3B) projesi, Türkçe metinleri otomatik olarak Türk işaret diline çeviriyor.

TİD3B projesinde, Prof. Dr. Hasan Karal öncülüğünde her iki üniversiteden Prof. Dr. Mevhibe Coşar, Dr. Öğretim Üyesi Ekrem Bahçekapılı, Öğretim Görevlisi Dr. Semra Fiş Erümit, Araştırma Görevlisi Dr. Lokman Şılbır, Öğretim Görevlisi Adil Yıldız ve Araştırma Görevlisi Murat Atasoy görev almaktadır.

Proje ekibi, cep telefonu veya bilgisayarda kullanılabilen, 2 bin 700'den fazla Türkçe sözcüğü işaret diline çeviren bir yazılım programı geliştirdi.

TİD3B projesi, TEKNOFEST 2021'de "İnsanlık Yararına Teknolojiler" yarışmasında engelli teknolojileri alanında üniversite ve üzeri kategorisinde birincilik ödülü aldı.

Engelli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla hazırlanan uygulama ayrıca yabancılara Türkçe öğretimi alanında da başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜ TÖMER) güz dönemi konferans serisi olarak hazırlanan programlardan birine bu önemli projenin ekibini davet etmiştir.

ÇOMÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ümit Eker, projenin hem Türkçenin öğretimine hem de engelli bireylere destek olması bakımından, çok yararlı bir çalışma olduğunu ifade etti. Ayrıca projenin özgünlüğünün yanı sıra telefonlara da indirilebilen uygulamanın yerli bir uygulama olmasının ülke açısından çok sevindirici ve umut verici olduğunu söyledi.